Літня практика у Польщі за програмою Міністерства вищої освіти та науки Польщі

Мовна програма Міністерства вищої освіти та науки Польщі при сприянні Посольства Республіки Польщі в Україні.

Щорічно кращі випускники Центру українсько-польської співпраці мають можливість взяти участь у мовній програмі Міністерства вищої освіти та науки Польщі при сприянні Посольства Республіки Польщі в Україні. Це дозволяє нашим слухачам підвищити рівень мовної підготовки безпосередньо на території Польщі у передових вищих навчальних закладах цієї країни.

Разом із заняттями, слухачам пропонується багата культурна програма, котра допомагає побачити та зрозуміти історію та культурні традиції братнього народу.

Кошти за перебування на терені Польщі покриває Міністерство вищої освіти та науки Польщі. Слухачі оплачують лише транспортні витрати до місця проведення практики та назад в Україну.

Тривалість мовної практики складає від 10 днів до 1 місяця.

Група «Polski dla Najlepszych» на екскурсії у Кракові (Вавель, каплиця Св. Сигизмунда), 2011р.

Група «Polski dla Najlepszych» на екскурсії у Кракові (Вавель, каплиця Св. Сигизмунда), 2011р.

 

Літня школа підприємництва у Вроцлаві

Oдин з найстарших та найцікавіших щорічних студентських проектів, організованих для студентів Інституту економіки та студентів Вищої банківської школи у Вроцлаві. Організувати такі літні школи дозволили тісні багаторічні контакти, які існують у нашого університету та у літній партнерському ВУЗі Польщі.

Студійний візит до комітету відповідального за підготовку до Евро-2012 у м. Вроцлаві, липень 2010

Студійний візит до комітету відповідального за підготовку до Евро-2012 у м. Вроцлаві, липень 2010

 

Проведення школи у літній час дозволяє студентам поєднувати літній відпочинок та різноманітні неформальні способи навчання, які дозволяють розвивати комунікативні навички, знайомитися з традиціями та культурою братнього нам польського народу та звичайно здобувати неоціненний досвід, який допомагає розвивати та вдосконалювати підприємницькі здібності. Щороку програма школи має свою особливість, оскільки щороку наші партнери з Вищої банківської школи у м. Вроцлаві вдосконалюють та збагачують програму школи, щороку події, що відбуваються на теренах польських земель характеризуються насиченістю та динамічністю.

Студенти Інституту економіки НГУ та ВБШ у Вроцлаві після завершення тренінгу «Міжкультурна обізнаність у бізнесі», липень 2010

Студенти Інституту економіки НГУ та ВБШ у Вроцлаві після завершення тренінгу «Міжкультурна обізнаність у бізнесі», липень 2010

 

Програма школи передбачає:

- цікаву інтеграційну програму, яка дозволяє студентам познайомитися та у невимушеній атмосфері продемонструвати всі свої таланти;

тренінги, дискусії, бізнес-ігри та симуляції з підприємництва;

- студійні візити на підприємства та у організації м. Вроцлав (у минулі роки було відвідано освітню фундацію «Тепер Вроцлав», вугільну шахту-музей «Нова Руда», Вроцлавський промисловий парк, Комітет відповідальний за своєчасну та якісну підготовку до Євро-2012);

- мандрівки по гірським масивам Польщі (літом 2011 було здійснено підйом на найвищу точку польської частини Судет – гору Снєжку, висота якої 1605 метрів над р.м.);

- цікаві екскурсії по м. Вроцлав та пам’яткам історії та архітектури у Нижньосилежському регіоні.

Звичайно, що така корисна справа як навчання та відпочинок у той самий час дозволяє нашим українським студентам наближуватися до Європейських цінностей та переймати найкращі практики. Звичайно це у свою чергу сприяє популяризації європейського стилю життя та цінностей. Тому щороку організатори школи стараються отримати підтримку різноманітних фундацій, щоб компенсувати частину витрат на проведення школи за рахунок таких фундацій. І є вже декілька вдалих прикладів такої підтримки.

Складний підйом на гору Сніжник, під час якого командний дух студентів НГУ проявився з надзвичайною силою, липень 2010

Складний підйом на гору Сніжник, під час якого командний дух студентів НГУ проявився з надзвичайною силою, липень 2010

Так у 2010 році програмою школи зацікавилася програма ЄС «Молодь в дії», однією з напрямків якої є розвиток співпраці з країнами-сусідами ЄС у сфері молодіжних програм, які сприяють підвищенню рівня обізнаності молоді стосовно європейських цінностей, культури, економічного та соціального розвитку і у цьому ж році літня школа проходила в рамках «Культурно-економічний форум молоді з України та Польщі на шляху до європейської громадянської зрілості». Враження учасників були просто незабутні, всі відзначили, що такий досвід не так просто отримати.

Отримання сертифікатів учасників літньої школи підприємництва 2010, Вища банківська школа у м. Вроцлав, 2010.

Отримання сертифікатів учасників літньої школи підприємництва 2010, Вища банківська школа у м. Вроцлав, 2010.

Запрошуємо і студентів Інституту економіки приймати активну участь у літній школі підприємництва!

КОЛИ ПРОВОДИТЬСЯ: Щороку у другій половині липня.

Тривалість від 10 до 14 днів (залежно від програми школи). Запис бажаючих на Літню школу підприємництва - 2012 розпочинається з 20 квітня 2012 року.

ЩО ПОТРІБНО:

• бути студентом Інституту економіки II-IV курсу;

• займати активну життєву позицію;

• бажання побачити світ та познайомитися з цікавими людьми;

• знання англійської мови;

• закордонний паспорт.

КОНТАКТНА ОСОБА:

Авдющенко Анна Сергіївна,anna.avdiushchenko@gmail.com

тел. +38097-917-76-49

Літня практика у Вроцлавському технічному університеті "Вроцлавська політехніка" та електротехнічному факультеті Інституту електроенергетики ДВНЗ "НГУ"

Ще одним заходом, який відбувається вже з відчутною регулярністю у стінах Гірничого та у стінах його польського партнера, цього разу ним виступає Вроцлавська політехніка, є літня практика. Метою якої є ознайомлення студентів ДВНЗ "НГУ" з станом промисловості (електротехнічної та видобувної) у Польщі та з культурою республіки Польща.

Організатором цього заходу є електричний факультет Вроцлавського технічного університету "Вроцлавська політехніка" та електротехнічний факультет Інституту електроенергетики ДВНЗ "НГУ".

На весні 2008 р. до директора Інституту електроенергетики ДВНЗ "НГУ" з пропозицею проведення літніх ознайомчих практик з обміном студентів звернувся декан електричного факультету Вроцлавського технічного університету "Вроцлавська політехніка" Мариуш Соберайски та професор цього факультету Зенон Окрашевский. Після оформлення необхідних документів влітку 2008 р. на 2 тижні прибула 1 група польських студентів (8 осіб) у супроводженні професора Зенона Окрашевского. Потім на 2 тижні до польщі відбула група українських студентів. У наступні роки була визначена оптимальна кількість студентів для проходження практики – по 6 осіб з кожної сторони плюс супроводжуюча особа.

В лабораторії електроприводу

В лабораторії електроприводу

 

Практика проходить щорічно влітку з 2008 р.

З боку ВТУ супроводжуючий –  професор Зенон Окрашевський.

З боку НГУ супроводжуючі особи (у Польщі для українських студентів та в Україні для польських студентів) – викладачі кафедри відновлюваних джерел енергії – доц. Ципленков Дмитро Володимирович, ст. викладач Гребенюк Андрій Миколаєвич, ас. Кириченко Марина Сергіївна.

Відповідальні за проведення практики: з боку ВТУ – декан електричного факультету професор Мариуш Соберайски; з боку НГУ – директор інституту електроенергетики професор Іванов Олексій Борисович

Практика відбувається у кожній країні по 12-14 днів влітку (у липні місяці):

Рік

Перебування студентів НГУ у Польщі

Перебування студентів ВТУ на Україні

2008

17.07.2008 – 27.07.2008

30.06.2008 – 12.07.2008

2009

20.07.2009 – 02.08.2009

06.07.2009 – 19.07.2009

2010

20.07.2010 – 02.08.2010

05.07.2010 – 18.07.2010

2011

20.07.2011 – 02.08.2011

07.07.2011 – 20.07.2011

В шахте ZG-Polkowice Sieroszowice, глубина 1000м.

В шахте ZG-Polkowice Sieroszowice, глубина 1000м.

 

У рамках практики студенти НГУ відвідують:

- 2 діючі гідроелектровні у м. Лещня (1905 та 1923 р.).

- базу відпочинку в п. Запуста (160 км. від Вроцлава, у горах)

- буровугільний кар`єр (у 2008-2010 р.р. "Богатиня", у 2011 р. – "Адамув")

- мідний та соліний рудники Польковіце-Сєрошовіце (1000 м.)

- підприємство по воготовленню надпотужних синхронних турбогенераторів "ALSTOM";

 

У студенти ВТУ у рамках практики відвідують:

- підприємство корпорації WESTA у м. Дніпропетровську

-залізорудний рудник ВАТ "ЗЗРК" у м. Дніпрорудне (2008-2010 р.р)

-шахту "Благодатну" ПАТ ДТЕК у м. Павлоград (2011 р.)

-карєр поліметалічних руд Вільногірського гірничо-метелургійного комбінату

-Комсомольський гірничозбагачувальний комбінат

-Запорізьську атомну електровню (2008-2010 р.р.)

-ДніпроГЕС (2011 р.)

-міста Запоріжжя (з о. Хортицею), Дніпрорудне, Енергодар, Комсомольськ. 

Також складовою частиною практик є велика культурна програма. При проходженні практики приймають участь студенти eлектротехнічного факультету 2-го та 3-го років навчання, які мають бажання та добре навчаються. Додаткові вимоги: мати закордонний паспорт та можливість сплатити витрати на дорогу та харчування (разом приблизно 350-400 у.о.).

 

Літня школа Центру українсько-польської співпраці у Кракові

Літня школа, яка вже 5-й рік поспіль проходить за підтримки Краківської гірничо-металургійної академії ім. Станіслава Сташіця (КГМА) завжди приносить задоволення слухачам центру. Формат проведення школи кожного року змінюється, оскільки кожного року група слухачів Центру має свої вподобання та побажання, а також змінюються і безпосередні організатори школи – ним вже виступали і студенти, які задіяні у студентському самоврядуванні КГМА ім. С.Сташіця, і викладачі і навіть особисто декан гірничого факультету. Але незмінним є одне – позитивні емоції з якими повертаються наші студенти із сусідньої для нас держави – Польщі.

Літня школа, як правило триває близько 7-10 днів під кінець червня або у липні. Які саме події розгортаються на теренах славнозвісного міста Краків за участі слухачів ЦУПС це вже справа, як згадувалося вище, залежна і від учасників школи.

Під час літньої школи гірничих інженерів,  Краків, Польща, липень 2009

Під час літньої школи гірничих інженерів,  Краків, Польща, липень 2009

 

 

Але оскільки Центр функціонує у стінах гірничого університету та співпрацює з гірничо-металургійною академією у Кракові, то як правило не одна школа не обходиться без відвідування вугільних та соляних шахт поблизу Кракова. Однією з найбільш відомих та приваблюючих туристів є соляна шахта в Величці. Шахта відображає розвиток методів та технологій добутку солі протягом семи століть. Вона представляє собою коридори та галереї на семи підземних рівнях на глибині від 57до 198 метрів загальною протяжністю 198 км. З 1978 року соляна шахта входить у список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Літом 2009 року школа проходила у дуже цікавому форматі, а саме у формі школи гірничих інженерів і нашим слухачам пощастило дізнатися, що таке гірнича справа від провідних знавців цього питання з КГМА, це були і лекційні виклади і практичні заняття і чисельні візити на діючі гірничі підприємства.

Краківська гірнчичо-металургійна академія ім. С. Сташіця

Краківська гірнчичо-металургійна академія ім. С. Сташіця, Краків, липень 2009

 

Звичайно, що не одна літня школа не обходиться без обширної культурної програми, під час якої є можливість познайомитися з казковою та чаруючою атмосферою Кракова. Тут відомий королівський замок Вавель, копец (курган) Костюшки (з якого можна побачити всі простори Кракова), річка Вісла, Казімеж, Маріацький костьол, костьол Петра і Павла та багато іншого.

 

Шахта «Ziemowit”, Польща

Шахта «Ziemowit”, Польща, липень, 2009

 

Але найважливіше те, що така поїздка надає можливість цілком зануритися у польську мову, відчути її з середини з усіма її барвами, відтінками та особливостями. Адже мову можна відчути тільки торкнувшись всієї культури, традицій та познайомившись з носіями мови. Тільки тоді можна насправді полюбити цю таку м’яку, чаруючу та близьку нашій українській мову.